NAVIGATOR Presentation papir


Raspoloživost: 2-3 dana

Jedinica mjere: omot

 

78,75kn sa PDV-om

NAVIGATOR Presentation papir
Papir za ink-jet i laser ispis u boji.

Rezolucija 1800dpi. Idealan za ispis visokokvalitetnih dokumenata, prezentacija, izvještaja, pisama, izjava, reklamnih poruka,…
A4 100gr. 500 listova – omot
Papir za printer

Info:

Povijest papira

Prvi materijal pogodan za pisanje i prenošenje poruke, a koji je donekle sličan današnjem papiru, koristio se prije otprilike 7 000 godina u Egiptu i zvao se papirus. Ovaj materijal za pisanje koristio se čak 5 000 godina.

Nakon papirusa, koristio se pergament (tanka koža malih životinja). Papir se kao podloga za pisanje, u današnjem obliku, pojavio u Kini oko 105. godine nove ere. Do tada se u Kini pisalo na svili, no taj materijal je bio skup i kompliciran za izradu.

Tajna izrade papira je stoljećima bila strogo čuvana, a kad je otkrivena, znanje o izradi papira počelo se polako širiti svijetom: preko čitave Azije, sjeverne Afrike, pa preko Arapa u Europu. Sirovine koje su imale vlaknastu strukturu, primjerice bambusova trska, rižina slama, konoplja ili stare ribarske mreže usitnjavale su se kamenjem ili mljevenjem, čime su se dobivala sitna vlakna.

Vlakna bi se kuhala i dobivena kaše se cijedila na mrežici od svilenih niti. Suvišna voda se ocijedila, a vlažna masa s mrežice se odvajala i stavljala na sušenje. Suhi list se tada uranjao u škrob nastao kuhanjem riže i ponovno odložio na sušenje.

Potom bi slijedilo prešanje pomoću slonove kosti ili glatkog kamena.
Izumom tiskarskog stroja počinje doba modernog tiskarstva koje uzrokuje znatno povećanje potrošnje papira. Počinje se polako razvijati manufakturna proizvodnja papira, a kao sirovine koriste se pamuk, lan, konoplja i stare krpe.

Postupak je bio dugotrajan i zahtjevan, te je čak 4-5 tjedana trebalo krpi da postane papirom.

1719. godine Ferchault de Reaumur predlaže proizvodnju papira od drveta.

Najznačajniji doprinos ubrzanju postupka izrade papira dao je 1798. godine Nicholas Louis Robert izumom prvog stroja za izradu papira čime je započelo razdoblje izrade papira u traci. Sredinom 19. stoljeća otkriveno je da se brušenjem drveta dobivaju drvena vlakna, koja pomiješana s vlaknima iz različitih tkanina daju vrlo dobru osnovu za izradu papira.

Dobivena sirovina je preteča današnje osnove za izradu novinskog papira. Nakon toga počinje uporaba bijeljene celuloze iz slame i drva četinjača.

Pravi tehnološki napredak za masovnu industrijsku proizvodnju papira i kartona, te upotreba drveta kao baze za osnovnu sirovinu, počeo je tek u prvoj polovici 20. stoljeća. Izbor sirovine za proizvodnju papira svodi se na vlakna dobivena iz drveta nekim od postupaka razdvajanja vlakana, te na reciklirana vlakna koja se dobivaju se od otpadnih papira i kartona.
(Izvor: priprema-pozor-recikliraj-info)

Podjeli
Težina2 kg
Podjeli

Na 0 recenzijama

0.0 ukupno
0
0
0
0
0

Budi prvi za recenziju “NAVIGATOR Presentation papir”

Još nema recenzija